Veranda isoleren: hoe doet u dat?

Iedereen kent het scenario: een snikhete veranda in de zomer waar u amper kan van genieten of een ijskoude ruimte waar het in de winter meer bibberen is dan iets anders. Daar heeft uiteraard niemand zin in.

De oplossing? Uw veranda goed isoleren. Op die manier kan u uw veranda met plezier het hele jaar door gebruiken. 

Hieronder ontdekt u welke factoren bijdragen tot een goede isolatie van uw veranda:

1. De fundering en de vloerplaat

Een stabiele basis voor elke veranda is een betonnen vloerplaat met fundering. Hierdoor bekomt u een duurzame en stabiele ondergrond die niet zal verzakken.

Op deze betonlaag komt een dorpel of blauwe steen. Die zorgt vooreerst voor een mooie afwerking aan de buitenzijde en bewerkstelligt tegelijk dat de thermisch onderbroken profielen van de raamprofielen en veranda palen geen koude of warmte kunnen doorlaten. Ook een vochtkering wordt onder de blauwe steen voorzien.

Indien u geen dorpel of blauwsteen wenst, heeft Veranco een alternatieve opbouw in aluminium.

Op de betonlaag wordt een dikke isolatielaag en dampscherm voorzien waarboven de chape en vloer kan komen. Hierdoor is de volledige oppervlakte goed geïsoleerd. We houden rekening met de hoogte opbouw om (indien gewenst) ervoor te zorgen dat de schuiframen mooi verzonken zitten in de vloer. Zo heeft u geen opstap om naar buiten te gaan. 

2. Hoogrendementsglas

Zoals u weet bestaat een veranda vooral uit glas. De isolatiewaarde van uw glas (ook wel “Ug-waarde” genoemd) bepaalt voor een groot deel uw totale isolatie. 

Thermisch wordt aangeraden om te kiezen voor beglazing met een Ug-waarde van 1,1 W/m²K of lager. Men spreekt in dit geval van hoogrendementsglas. Hoe lager de Ug-waarde, hoe minder warmte er via het glas verloren gaat.

Een nog lagere isolatie kan gekozen worden met drievoudige beglazing. Hier vindt u meer informatie over alle glassoorten voor uw veranda.

3. Dakbedekking

Uiteraard is uw verandadak een zeer belangrijke isolatiefactor. Afhankelijk van uw gewenste manier van leven in uw veranda gaan onze adviseurs u begeleiden naar de juiste productkeuze.

Wij begeleiden u o.a. bij volgende vraagstellingen:

  • Welk type van dakglas en/of isolerend dakpaneel is voor u de beste oplossing? 
  • Welk soort glas gebruiken we voor een lichtstraat te plaatsen in uw plat dak?
  • Welk type van plat dak is het best voor u?

4. Lage zonnefactor

Een vierde factor die speelt bij de isolatie is de mate van zonnefactor en lichtdoorlating. Dit is voornamelijk relevant voor veranda’s die naar het zuiden zijn gericht.

In het algemeen stelt men dat de zonnefactor van de beglazing ideaal is wanneer deze lager is dan of gelijk is aan 30-25%. Hoe lager de zonnefactor, hoe beter de thermische bescherming. Meer uitleg over de thermische werking van uw veranda vindt u hier.

Bij Veranco werken wij met zonwerende beglazing met hoog rendement. Dit betekent dat een maximum aan licht wordt doorgelaten, terwijl een groot deel van de intensiteit van de infraroodstralen en dus warmte wordt beperkt. Zo heeft ons standaard glas een isolatiewaarde van 1,0 W/m²K. Drievoudig glas is eveneens mogelijk waar we en isolatiewaarde hebben van 0.7 W/m²K. Uw Veranco adviseur begeleidt u in de juiste keuze.

5. Thermisch onderbroken profielen

Uw veranda profielen ondersteunen de volledige dakconstructie en moeten dus stabiel zijn. Hiervoor is aluminium het ideale product. Aluminium is ijzersterk en de kans op buigingen of barsten is vrijwel onbestaande.

Het is essentieel om aluminium profielen te gebruiken die thermisch onderbroken zijn. Hierdoor kan de koude niet van buiten naar binnen én omgekeerd zal de verwarmde verandaruimte geen warmte naar buiten doorlaten. Indien men dit nalaat, kan er zich een een “koudebrug” vormen waardoor u warmte verliest en condensvorming krijgt.

Als veranda expert ontwerpt Veranco zijn profielen al meer dan 35 jaar volledig zelf. Een thermische onderbreking gecombineerd met een stevige wanddikte zorgt voor een sterk en vooral goed isolerend profiel.

6. Goede ventilatie

Een goede isolatie van uw veranda gaat hand in hand met een kwaliteitsvolle ventilatie. Een veranda die niet goed geventileerd is, creëert vaak vochtproblemen. Dat kan gaan van condens op de ramen tot vochtige meubels en zelfs schimmels.

Met de juiste mate van ventilatie krijgt u voldoende verse lucht binnen en vermijdt u condensvorming en eventuele schimmelvorming op termijn. Samengevat: een goede ventilatie is dus essentieel voor een gezond binnenklimaat en het vermijden van allerlei vochtproblemen.

Er zijn verschillende ventilatiemethodes. Bij Veranco wordt meestal gekozen voor verluchting via ventilatieroosters. Deze kunnen op het raam geplaatst worden of in het dak van uw veranda. Vraag bij twijfel zeker advies aan uw Veranco expert om te weten hoeveel ventilatie er juist nodig is.

7. Kijk naar het groter geheel

De isolatie van een veranda moet altijd in een ruimer perspectief gezien worden. Zo is er bijvoorbeeld een correcte afstemming nodig met het isolatieniveau van uw woning. Het heeft geen zin om een passieve veranda te plaatsen tegen een slecht geïsoleerde woning.

Conclusie

Wilt u uw veranda probleemloos benutten heel het jaar door? Dan is uw veranda isoleren een goed idee. Niet alleen kan u meer genieten van uw buitenruimte of tuin, maar bespaart u ook stevig u op energiefactuur.

Heeft u nog twijfels of vragen omtrent uw veranda isolatie? Neem gerust contact op via info@veranco.be of bel +32 (0)3 777 61 93 en wij helpen u graag verder.

Neem contact op

Waarom kiezen klanten voor een veranda bij Veranco?

Alles wat u moet weten over uw veranda